De hvide rådyr

February 24, 2016  •  Leave a Comment

HISTORIEN TOG SIT UDSPRING I 2012, da en rå satte to lam - et normalt farvet, rålam, og et hvidt bukkelam (no.1 ) - født med betegnelsen delvis leucisme.

Jeg har set billeder af dyret som lam, men kom først i kontakt med det omkring april 2014. Førøvrigt i det tidsrum hvor fejningen af opsatsen stod på.

I mange mange timer i løbet af 2014 fulgte jeg bukken og de øvrige rådyr i området. På sin vis kan man sige at jeg fik et helt specielt forhold til dyret, noget jeg aldrig tidligere har oplevet i forhold til alt det andet råvildt jeg har været i nærheden.

Jeg vil gå så langt som til at sige at der næsten var en personlighed over ham. I mit studie af bukken, så jeg også noget jeg aldrig tidligere har set hos råvildt - nemlig mundvige der er peger op af - så meget at et nærmest smilende udtryk fornemmes :-)

 

I 2014 bar bukken en speciel opsats - med en abnormitet på den højre stang. Dette var også årsagen til at medierne fik interesse for  bukken, hvorfor han blev vist i jagtblade i Danmark, Tyskland, Frankrig og Sverige.

Wild - Photostory. Das Jagdmagazin - Wild und Hund - april 2015.Wild - Photostory. Das Jagdmagazin - Wild und Hund - april 2015.

Et af mine store mål for 2014 var et "portræt" af bukken og det tætteste jeg kom på dette, var det billede som ses på forsiden af det tyske blad.

Man skulle jo tro at det måtte være en let opgave - men nej, det var yderst hårdt arbejde. Der imod kom der masser af andre billeder med hjem, så helt forgæves var det trods alt ikke.

Et af de lidt mere specielle motiver er nedenstående fra en juli morgen i solopgangens sarte farver.

I løbet af sommeren skete der også det glædelige at en rå med to lam blev spottet - og det ene af disse, igen med, delvis leucisme :-)
Spændende for det udløste selvfølgelig en del spørgsmål:

  • Mon det var den "hvide buk" der var faderen?
  • Mon den var samme rå, som to år tidligere havde sat den "hvide buk" som nu igen havde gjort det?
  • Kunne det måske være den "hvide buk´s" søster, altså rålammet fra 2012? 
  • Eller?

​Jeg talte med flere om disse spørgsmål og en af landets førende indenfor studier af råvildt, var overbevist om at det var et eller flere hundyr der genetisk var årsagen til den delvis leucisme!

Rå med lam - juli 2014Rå med lam - juli 2014

Et andet spørgsmål var også de to lam´s køn?.
Desværre så jeg ikke mere til råen og hendes lam i 2014, så delvist svar kom først i 2015.

I februar måned var jeg så heldig at jeg på en af mine ture stødte på den "hvide buk" og det hvide lam fra sommeren 2014.
Ved dette møde var det ikke svært at konstatere at det var et bukkelam og med meget stor sandsynlighed var det også tilfældet med lam nr. 2
Som det fremgår af nedenstående billede er dyr nr. to fra venstre en rå, hvorfor det formodes at begge lam også er hendes - kønnet ses tydelige!


Bemærk de tidligere omtalte mundvige - på ovenstående billede.

I løbet af vinteren og foråret 2015, så jeg begge dyr sammen rigtig mange gang. Ligeheder var stor og ind imellem kan det være svært at se forskel - hvis ikke det var på grund af krops størrelsen og opsatsen.

Hos buk no.1 tegnede bastopsatsens udvikling lovende og denne gang var der ingen tegn på abnormitet. Hos lammet, var der derimod ikke meget der var synligt - modsat broderen, der udviklede en typisk 1 års opsats - på nedenstående billede ses han ude til venstre.

De to hvide dyr holdt sig i samme spring, indtil foråret slog igennem.

I starten af april var jeg lidt spændt på at se hvornår fejning af opsatsen ville ske. Spændingen var med udgangspunkt i datoen 2014 og egentligt havde jeg aldrig tidligere spekuleret på at en buk fejer på samme tid af året - året efter år, eller om der måske er andre faktorer der spiller ind.

Faktisk fejede han med præcision - og med et år og + -24 timer, skete det, men uheldigvis om natten eller tidlig morgen, for da jeg forlod ham om aftenen var der intet sket men næste dags morgen var det overstået.

Det blev til en del billeder af dyrene i 2015 og et af mine drømme motiver, var af brunst akten - men det blev ved drømmen.
Derimod var der flere spændende møder i specielle situationer, i den knald gule rapsmark - hvor jeg på samme morgentur mødte begge hvide dyr, i spring, i hvedemarken en tidlig tåget morgen, på engen i mosekone bryg m.fl.

I sæsonen (2015) indløb der en melding, fra en lokal, om at der nu igen var observeret et nyfødt hvid lam - rå og lam var set en aften på et engstræk :-)

Med så spændende en melding måtte jeg selvfølgelig ud for at prøve lykken, så jeg drog afsted og lykken var med mig.

Beretningen kan læses på dette link

Et nyt lam med delvis leucisme havde set dagens lys. 

Roe Deer, lamb - 2015Roe Deer, lamb - 2015

Lammet så jeg ikke mere til fra den 10. maj, som var datoen for mødet og resten af 2015.

Mødet havde dog efterladt et par spørgsmål:

  • Køn?
  • Aftegninger på den del af dyret jeg ikke kunne se?

I vinteren 2015/2016 var jeg i området nogle gange og så også et hvid dyr, men var egentligt lidt usikker på om det var no. 1 eller no 2, indtil jeg en dag i januar var heldig at komme til dyret i en uhøstet majsmark.

Min første indskydelse var at det var buk no. 2, men ved nærmere "eftersyn" viste det sig faktisk af være no. 1. Må erkende at jeg blev snydt af opsatsen, der slet ikke havde udviklet sig som forventet - langt mindre end mange andre alderssvarende bukke på dette tidspunkt af året.

Buk nr. 1Buk nr. 1 Imponerende så godt han egentligt er kamufleret i de gyldne majsstubbe og den hvide sne - ik ?

Tilbage til den 23. februar 2016 - hvor mit første møde med det hvide lam fra maj 2015, blev et behageligt gensyn og hvor der blev givet svar på mine spørgsmål.

Sidst på dagen i den flotteste solnedgang spottede jeg et hvidt dyr, som viste sig at være et fint lille bukkelam - No. 3. De brunlige aftegn var meget lig dem der også går igen på no. 1 og no. 2, dog nok en anelse mere brunt på begge sider.

Bukkelammet gik på lysningen sammen med råen, som af størrelse ikke var typisk gammel rå stor - men alligevel et godt dyr.

Et dejligt gensyn :-)

Buk nr. 3Buk nr. 3 Buk nr. 3Buk nr. 3 Buk nr. 3Buk nr. 3

Tiden vil nu vise om no. 2 fortsat findes i området, eller naturens kræfter har skubbet den ud i et af de område jeg ikke har adgang til ?

Turene i området var i forår og sommerperioden 2016 ret begrænset, men hen over efteråret konstaterede jeg at endnu et hvid var kommet til - dette med lidt flere brune "fragtmenter" af aftegn, end de tre tidligere. Men IGEN en buk:-)

Jeg tog lidt billeder i efteråret og gik så lidt mere intensivt til værk i den tidlige del af 2017 - hvorfra nedenstående billeder stammer.

 

Vi må herfra se hvad 2017 byder på - endnu et lam, dukker nogle af de tidligere hvide Bukke op, hvor ses de evt. osv. ?

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (2) June (3) July August (1) September October (6) November (2) December
January February March (3) April (4) May (2) June July August (1) September October November December
January (1) February March April May June July August September October November December
January (3) February (1) March April (1) May (2) June July August September October November December
January February (1) March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December