Zenfolio | Kim Henriksen Photography | Mit hidtil hurtigste

Mit hidtil hurtigste

January 15, 2015  •  Leave a Comment

Afhængig af hvilke motiver en fotograf er på "jagt" efter, stilles der specielle krav til fotoapparatet/udstyrets specifikationer og
så selvfølgelig også fotografens evner.

Når en naturfotograf tænker i specifikationer er det ofte med tanke på følgende:
ISO Performens
Antal billeder pr. sek.
Opløsning
Autofokussystemet (reaktion)

og hertil kommer så hele "ræset" omkring lysstærke objektiver og ikke at forglemme - brændvidde.

Et af mine ældre kamerahuse, Nikon D300 som jeg den dag i dag ind imellem stadig benytter, imponerende da det blev lancere med 8 (ca.) fps. (fps - billeder pr. sek.- forudsat der var monteret et batterigreb.

Min efterfølger, Nikon D7100 måtte nøjes med 6 fps., men så til gengæld en forbedring fra D300´s 12,3 mio pixel til 24,1 mio pixel.

Herefter blev skridtet Fuldframe (FX) og valget faldt på Nikon D800 - med imponerende 36,3 mio pixel, men kun 4 fps . :-(
Ingen tvivl om at D800 er et herligt redskab med fantastiske specifikationer, men især på områderene ISO performens, antal billeder pr. sekund og autofokus systemet - er der svagheder og siden lancering af D800 er der da også kommet forbedret udgaver.

Men for at nå målet i forhold til manglerne er D4s også blevet en del af familien - og sikke et familiemedlem. D4s er en forbedret udgave af det anmelder roste D4 - D4s er bl.a. forbedret i forhold til processoren, med Expeed 4 der i specifikationerne er 30% hurtigere end Expeed 3 processoren i D4. ISO området er kalibreret med 1 trin mere end på D4, men vigtigst er nok en forbedret højlystegning ved alle ISO trin og at ISO forbedringen er forbedret 1 trin, forstået således at ISO 3200 kvalitet i D4 svare til ISO 6400 i D4s.

 

AF systemet er det kendte 51-punkt system, med et , 9-punkt, 21-punkt, 51-punkt og 3D tracking. Men hurtigere og med større præcision grunden den ekstra processon graft i Expeed 4.

Der er så kommet et nyt 4-punkts AF system (GrP). Her samarbejder de fire punkter og er optimeret i forhold til bevægelses situationer. Det vil sige at man som fotograf placerer GrP hvor primær fokusering ønskes og ja, resten er op til D4s :-)

Hastigheden (fps) er fantastiske 11 - men nok mere realistisk med 10 fps, hvor D4s klare så mange eksponeringer i træk der bare er i orden. Vælger man at gå fra 16,2 mp til 2,5mp er der mulighed for 25 fbs - nærmest umuligt at forstå, ik´?

Nå - man billederne skal jo også lageres og her syntes jeg den spændende nyhed er kommet - de hurtige XQD kort - USB 3 baseret.
Tidligere og egentligt også stadigvæk var/er de enkelte memory kort baseret på:
SD kort
CF Kort
SDCH og SDXC kort

Det nye er som skrevet i ovenstående - XQD kortet fra Sony, et kort som Nikon D4 og Nikon D4s kan håndterer.
Den første version 1 - kaldet S og N serien havde for nogle fotografer den store udfordring at det frøs og derfor var årsag til megen frustration.
S modellen kan læse og skrive med 180 MB/s* - hvilket ikke er imponerende sammenlignet med de "traditionelle" kort.

Primo januar 2015 lancerede Sony deres nyeste generation af XQD - Version 2 og i daglig tale kaldet XQD-G. Kortet findes i størrelserne 32, 64 og 128 GB. Det imponerende ved netop dette kort er hastigheden, læse hastighed 400 MB/s* og skrive hastighed 350 MB/s* - med andre ord og såfremt behovet opstår, er det muligt at holde udløseren i bund og skyde ukomprimeret NEF (RAW) Filer i størrelsen 19,3 MB - i en serie på over 100 billeder - imponerende ikke.


Nu er det værd at bemærke at det ikke altid er en fordel med en en indstilling der eksempelvis er 11 fbs - måske hitraten i forhold til skarpe skud bliver højere ved at sætte fbs mindre - og en anden ting der også skal kunne følge med i de hurtige øjebligge er objektivets AF motor - jo jo, der er mange ting der er medvirkende til om det lykkes.

Men uanset hvad så er D4s mit hidtil hurtigste og i mine øjne det mest genemførte kamerahus Nikon til dags dato har sat på gaden :-)

* Jf. Sony test specifikationer

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (2) June (3) July August (1) September October (6) November (2) December
January February March (3) April (4) May (2) June July August (1) September October November December
January (1) February March April May June July August September October November December
January (3) February (1) March April (1) May (2) June July August September October November December
January February (1) March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December