Zenfolio | Kim Henriksen Photography | Grævlinge

Grævlinge

May 04, 2015  •  Leave a Comment

ET AF DANMARKS STORE ROVDYR

Grævlingen er uhyggeligt dragende, når man er naturfotograf og naturelsker.

Jeg husker dyret fra min tid som aktiv jæger, hvor jeg nogle gange var heldig at møde et individ en tidlig sommermorgen, når det var på vej hjem til graven efter nattens "togt" - og jeg husker min forundring over at et dyr med disse farvetegning og af den størrelse, lever i den fri danske natur.

Da mit fotografiske virke havde holdt sit indgreb i mig i nogle år, fik jeg af en daværende kollega et tilbud om at komme med på en tur til et gravkompleks i nærheden af hans bopæl og jeg var ikke sen til at sige JA TAK.
Graven lå inde i skoven, men alligevel så tæt på en eng, at vi kunne se de græssende kreaturer der gik derude. Gravkomplekset var stort, masser af huller (piber som det kaldes i fagsproget) og rigtig meget udskrab af friskt gult sand og ved flere af piberne var der en helt tydelig fur der ledte ned under jorden og i disse tilligemed vissent græs der var slæbt til stedet - alle tydlige og sikre kendetegn på at Grævlingen boede der.

Vi havde en super spændende aften med udgang af flere dyr, som det ofte kan være tilfældet, da Grævlingen er meget social og lever i klaner (familier med flere individer) og så denne aften også uger (Grise) der legede på kanten af piberne, helt som når vi ser hundehvalpe i leg. For mit vedkommende blev det desværre ikke til billeder denne aften, men en ild var tændt.

På turen hjem sad jeg og kom i tanke om at i vores nabolag havde jeg engang mødt grævlinge grise en sommeraften og viste også at der lå et gammel gravkompleks i området - så en tanke blev født og allerede næste aften var jeg på stedet.

Begejstringen var stor da de specielle kendetegn (som beskrevet i ovenstående og læg mærke til miljøet på billederne) var synligt og at jeg derfor 5 min. gang fra bopælen havde "mit eget" sted". Så i juli måned 2010 fik jeg mit første billede af grævling.

BCCCCC Bestemt ikke noget teknisk godt billede, men med mit daværende udstyr (Nikon D300 - Nikkor 70-300) blev det ikke bedre - men oplevelsen var så stor og jeg husker stadig øjeblikket hvor det lykkes.

Noget der kendetegner fotograferingen af Grævlingene, fra de steder jeg har til rådighed, er at lyset er sparsomt, så det kræver lysstærke objektiver og kamerahuse der mester høj ISO, unden at efterlade for megen støj.

Da ovenstående objektiv langt fra er lysstærkt, kom jeg på at mit macro objektiv, som dengang var mit eneste objektiv med blænde 2,8 måske kunne benyttes, så næste aften var jeg på plads igen.

Grævling - DK (Badger)Grævling - DK (Badger)BCCCCC Igen lykkes det og denne gang uden så høj en ISO, men den dag i dag og mange billeder senere, ser jeg at resultatet kunne være bedre - men det blev til flere billeder af Grævling, med Macro objektivet og det i sig selv er jo en præstation :-)

Grævlingen er fortrinsvis nataktiv, men i sommerhalvåret opstår der muligheder, da de ofte er aktive kort før solonedgang og frem til (og nogle gange efter) solopgang og er man heldig at have adgang til et af de steder hvor der er grise, kan der sagtens være aktivitet et godt stykke før solnedgangen.

Mine erfaringer er at morgen fotograferingen ikke giver de store resultater, måske pga. at dyrene har været meget aktive om natten og derfor blot skal hjem for straks at gå i boet og jeg har endnu ikke fået et morgen billede af dyrene.

Jeg foretrækker anstands fotografering, hvilket vil sige at jeg sidder placeret i nærheden af gravkomplekset. Vinden skal være god, altså modvind, så dyrenet ikke får fært af en. Jeg er iklædt grænt tøj og ind imellem camoflage - bære ansigtsmaske og handsker og afstanden til boet er forholdsvis kort - 10 meter og ind imellem mindre.

Udstyret er placeret på et trebenet stativ og der er lagt et camoflagenet op over.

Mit foretrukene objektiv er 300 mm/2,8 - det er lysstærkt og passer fint til afstanden.

Et par små pjuskede grise der kort forinden dette billede blev taget var kåde som mange andre dyrebørn - og gav den maks gas :-)

Gris fra 7. maj 2012 kl. 21.18Gris fra 7. maj 2012 kl. 21.18
Gris der kigger op over skrabet, der ligger lige udenfor en af piberne.

Grævlingen ser ikke særligt godt, men undlad alligevel at bevæge dig og skal det ske, så gør det meget langsomt. Hørelsen er meget mere udviklet og den mindste fremmede lyd de høre er nok til at de forlader "jordens overflade". Derfor er det også en god ide at man ikke starter med at skyde en helt række billeder af dyrene straks de er fremme. Et enkelt skud, en lille pause - et par skud mere osv., så er sandsynligheden for at de ikke bare smutter ned igen størst.

Her et voksent dyr der er igang med at trække vissent (brugt) græs op fra graven - bemærk den omtalte fur, der kendetegner deres tilstedeværelse.

En han er normalt kønsmoden som et årig, hvor hunnerne er kønsmodne i treårsalderen. Kuldet er på 2-3 unger, der fødes i januar-marts måned.


Gris fra juli måned.

Her et voksent dyr der havde udgang sammen med to Grise.

Siden 2010 har Grævlingene været en fast del af min fotokalender og jeg afsætter rigtig mange timer i deres nærområde og vil anslå at mindst 98% af tiden er ventetid - så tålmodighed er nødvendig og skuffelser, såfremt de ikke viser sig, kan man godt glemme alt om, for det sker ofte..

I skrivende stund er årets første billeder kommer i hus - det skete 1, maj.

Data - Nikon D4s - Nikkor 300 mm/2,8 VRII - ISO 2800, 1/30 (Håndholdt)

Data - Nikon D4s - Nikkor 300 mm/2,8 VRII - ISO 2800, 1/50 (Håndholdt og manuel fokus).

Grævlingene besøges løbende og ind imellem har jeg "gæster" med på stederne, men flere vil sikkert bekræfte at det udover at kræve tålmodighed, så er det spændende, men slet ikke så lige til at tage et godt billede af Grævlingene.

Her et billede fra den 21.5.15 kl. 21.34

Data - Nikon D4s - Nikkor 300 mm/2,8 VRII - ISO 2800, 1/80 (Manuel fokus).

Billede fra den 28.5.15 kl. 21.18. 
Flere gange havde den haft hovedet fremme, men hver gang trak den sig tilbage - en scenarie der stod på længe, men pludselig stod den på skrabet og straks gig den på vekslen mod engen for at gå på jagt
.

Data - Nikon D4s - Nikkor 300 mm/2,8 VRII - ISO 720, 1/100 (Manuel fokus).

Afslutningsvis en lille tekst fra http://klartxt.dk - ejer Torben Møller-Nielsen.

 

 

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (2) June (3) July August (1) September October (6) November (2) December
January February March (3) April (4) May (2) June July August (1) September October November December
January (1) February March April May June July August September October November December
January (3) February (1) March April (1) May (2) June July August September October November December
January February (1) March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December